Pizza este un preparat traditional italian care a devenit popular in intreaga lume, mai ales ca poate fi preparat in diferite moduri, cu diverse topinguri. Dar, diferenta dintre o pizza buna si una excelenta este blatul.
Fiecare tip de blat ofera o experienta diferita, iar combinatiile
de ingrediente pot varia de la cele traditionale la cele inovatoare. Pizza
Margherita este un exemplu clasic de simplitate si rafinament cu sos de rosii,
mozzarella si busuioc. Pe de alta parte, ingrediente precum branza de
capra sau prosciutto pot transforma acest preparat in ceva special.
In ceea ce priveste secretul unei pizza reusite, este
important sa folositi ingrediente de calitate si sa acordati atentie modului de
dospire si gatire. De exemplu, o temperatura mare a cuptorului ajuta la obtinerea
unei cruste crocante, iar ingredientele proaspete pot face diferenta in gust.
Ingrediente esentiale pentru un aluat perfect
Pentru a obtine un aluat de calitate, faina joaca un rol
crucial. Este important sa folositi faina de tip 00, cu un continut mai ridicat
de gluten care ofera aluatului o elasticitate mai ridicata. In cazul in care nu
aveti acest tip de faina, puteti folosi faina alba obisnuita, insa ar fi bine
sa alegeti o varianta care sa contina o cantitate mare de gluten.
Drojdia joaca un rol important in procesul de
fermentare al aluatului, transformand zaharurile in dioxid de carbon si alcool,
ceea ce duce la cresterea si aerarea aluatului. In functie de preferinte,
puteti folosi drojdie proaspata sau uscata. Pe de alta parte, sarea, contribuie
la imbunatatirea gustului, dar ajuta si la intarirea retelei de gluten,
contribuind astfel la o textura mai buna a produsului final. Totusi, este
important sa nu folositi o cantitate mare de sare deoarece poate inhiba
fermentatia aluatului.
Pentru a obtine un aluat de pizza perfect este recomandat sa
urmati cativa pasi:
- cerneti faina intr-un bol mare pentru a o aerisi
- respectati cantitatile ingredientelor
- daca folositi drojdie proaspata, dizolvati-o in apa calduta
impreuna cu zaharul si lasati-o sa stea timp de 5-10 minute pana devine spumoasa.
Daca folositi drojdie uscata, adaugati-o direct in faina
- coaceti pizza in tavi speciale la foc mediu spre mare
Framantarea si dospirea aluatului
Framantarea aluatului se poate face manual sau cu ajutorul
unui malaxor. Framantati-l pana devine elastic si neted, aproximativ 10 minute.
Dupa ce aluatul a atins consistenta dorita asezati-l intr-un bol uns cu putin
ulei si lasati-l la dospit intr-un loc calduros timp de 1-2 ore, pana cand isi
dubleaza volumul. Aceasta etapa este importanta pentru a obtine o textura
pufoasa.
Dupa ce aluatul a dospit este timpul sa il portionati. Pentru a-l intinde uniform folositi un sucitor si asigurati-va ca are aceeasi grosime. Pentru a forma o crusta uniforma folositi-va de degete pentru a impinge marginile aluatului spre interior.

Coacerea pizzei
Pentru a obtine o pizza perfecta, temperatura de coacere
joaca un rol foarte important, de aceea trebuie sa preincalziti cuptorul.
Puteti folosi un cuptor special pentru pizza. Acesta ofera
un control bun al temperaturii de coacere, nivelul de caldura putand fi setat
in intervalul 50 si 500ºC in functie de modelul cuptorului.
Introduceti pizza in cuptor si gatiti pentru aproximativ 15
minute sau pana cand crusta devine aurie. Inainte de servire, lasati pizza sa
se odihneasca cateva minute astfel devine mai usor de taiat, iar aromele au
timp sa se intrepatrunda.
Acum ca stiti care sunt secretele unui blat perfect de
pizza, urmati pasii si tehnicile pentru a prepara o pizza care rivalizeaza
cu cele mai bune pizzerii din oras.