In bucataria moderna exista o tendinta spre alimentatia sanatoasa. In prezent, exista multe moduri in care puteti gati preparat gustoase si sanatoase. Sunt preferate metodele de fierbere la abur sau de gatit in vid. Aceasta metoda moderna de a prepara alimentele permite gatirea uniforma a acestora, pastrandu-le sucurile si nutrientii.


Ce este sous-vide?

In limba franceza, sous-vide inseamna vidat si se refera la procesul de sigilare si vidare al alimentelor intr-o punga speciala, ce urmeaza a fi gatite intr-o baie de apa la o temperatura foarte precis setata. Cu ajutorul acestei metode veti obtine rezultate imposbil de obtinut prin alte tehnici.

Tehnica sous-vide, a fost prima data utilizata de bucatarul francez Georges Pralus, la inceputul anilor ’70 pentru a prepara foie gras, iar rezultatul a fost unul uimitor.

Ce implica procesul de gatire?

Procesul de gatire sous-vide este foarte simplu si implica de fiecare data trei pasi simpli:

  1. Alimentele se videaza in pungi de plastic alimentar care nu isi modifica structura la temperaturi de pana la 80 de grade Celsius. Acestea pot fi marinate sau asezonate, dar nu este o coditie obligtorie. Se recomanda ca acestea sa fie aduse la temperatura camerei inainte de gatire.
  2. Pregatiti baia de apa sau o oala simpla la care se ataseaza sous-vide-ul stick si setati temperatura dorita, care este mult mai mica fata de temperatura inalta la care suntem obisnuiti sa gatim, astfel obtinandu-se o textura superioara, mai frageda, a produsului final.
  3. Gatiti mancarea, scufundand punga in baia de apa pentru o anumita perioada de timp care difera in functie de produs de la 25 de minute la 48 de ore. Dupa ce produsul este deja gatit s poate finisa la tigaie  sau pe grill pentru o crusta crocanta.

Care sunt principalele avantaje ale metodei de gatire sous-vide?

Principalul avantaj este pastrarea nutrientilor din alimente deoarece acestea sunt gatite la temperturi joase fara a fi expuse la oxigenul din aer. De asemenea, ajuta la evitarea pierderii valorii biologice a proteinelor din multe componente alimentare.

Un alt avantaj este gatirea uniforma deoarece  alimentele sunt gatite la o temperatura constanta ceea ce previne supra- sau sub-gatirea acestora. Textura alimentelor este si ea imbunatatita deoarece  gatitul lent la temperaturi controlate ajuta la descompunerea proteinelor si a fibrelor, rezultand alimente mai fragede si mai suculente.

Gustul si aromele sunt imbunatatite deoarece condimentele patrund mai adanc in mancare. In cazul in care carnea este tare, gatitul prin metoda sous-vide o va face mai moale si mai frageda prin hidroliza colagenului din tesutul conjunctiv pentru a forma gelatina.

Ce preparate putem gati prin metoda sous-vide?

Carnea este principalul aliment care se poate gati. Prin aceasta tehnica veti obtine bucati extrem de suculente care se vor „topi” in gura daca in punga de vidat adaugati un pic de ulei de masline.

Puteti obtine bucati de peste perfect gatit, cu un gust excelent si o textura minunata daca adaugati in punga vidata cateva picaturi de zeama de lamaie. Dupa ce ati terminat gatirea, stergeti lichidul cu un prosop absorbant si prajiti pestele cateva minute intr-o tigaie bine incinsa.

De asemenea, metoda este excelenta pentru a gati legume sau oua.

Asadar, gatirea sous-vide ofera o modalitate inovatoare si eficienta de a prepara mese sanatoase si delicioase. Cu instrumentele potrivite, orice pasionat de gatit poate experimenta aceasta tehnica moderna.