In bucataria moderna exista o tendinta spre alimentatia sanatoasa. In prezent, exista multe moduri in care puteti gati preparat gustoase si sanatoase. Sunt preferate metodele de fierbere la abur sau de gatit in vid. Aceasta metoda moderna de a prepara alimentele permite gatirea uniforma a acestora, pastrandu-le sucurile si nutrientii.

Ce este sous-vide?
In limba franceza, sous-vide inseamna
vidat si se refera la procesul de sigilare si vidare al alimentelor intr-o
punga speciala, ce urmeaza a fi gatite intr-o baie de apa la o temperatura
foarte precis setata. Cu ajutorul acestei metode veti obtine rezultate imposbil
de obtinut prin alte tehnici.
Tehnica sous-vide, a fost prima
data utilizata de bucatarul francez Georges Pralus, la inceputul anilor ’70 pentru
a prepara foie gras, iar rezultatul a fost unul uimitor.
Ce implica procesul de gatire?
Procesul de gatire sous-vide este
foarte simplu si implica de fiecare data trei pasi simpli:
- Alimentele se videaza in pungi de
plastic alimentar care nu isi modifica structura la temperaturi de pana la
80 de grade Celsius. Acestea pot fi marinate sau asezonate, dar nu este o
coditie obligtorie. Se recomanda ca acestea sa fie aduse la temperatura camerei
inainte de gatire.
- Pregatiti baia de apa sau o oala
simpla la care se ataseaza sous-vide-ul stick si setati temperatura dorita,
care este mult mai mica fata de temperatura inalta la care suntem obisnuiti sa
gatim, astfel obtinandu-se o textura superioara, mai frageda, a produsului final.
- Gatiti mancarea, scufundand punga
in baia de apa pentru o anumita perioada de timp care difera in functie de
produs de la 25 de minute la 48 de ore. Dupa ce produsul este deja gatit s
poate finisa la tigaie sau pe grill
pentru o crusta crocanta.
Care sunt principalele avantaje
ale metodei de gatire sous-vide?
Principalul avantaj este
pastrarea nutrientilor din alimente deoarece acestea sunt gatite la temperturi
joase fara a fi expuse la oxigenul din aer. De asemenea, ajuta la evitarea
pierderii valorii biologice a proteinelor din multe componente alimentare.
Un alt avantaj este gatirea
uniforma deoarece alimentele sunt gatite la o temperatura constanta ceea
ce previne supra- sau sub-gatirea acestora. Textura alimentelor este si ea
imbunatatita deoarece gatitul lent la temperaturi controlate ajuta la
descompunerea proteinelor si a fibrelor, rezultand alimente mai fragede si mai
suculente.
Gustul si aromele sunt
imbunatatite deoarece condimentele patrund mai adanc in mancare. In cazul in
care carnea este tare, gatitul prin metoda sous-vide o va face mai moale si mai
frageda prin hidroliza colagenului din tesutul conjunctiv pentru a forma
gelatina.
Ce preparate putem gati prin
metoda sous-vide?
Carnea este principalul aliment
care se poate gati. Prin aceasta tehnica veti obtine bucati extrem de suculente
care se vor „topi” in gura daca in punga de vidat adaugati un pic de ulei de masline.
Puteti obtine bucati de peste
perfect gatit, cu un gust excelent si o textura minunata daca adaugati in punga
vidata cateva picaturi de zeama de lamaie. Dupa ce ati terminat gatirea, stergeti
lichidul cu un prosop absorbant si prajiti pestele cateva minute intr-o tigaie
bine incinsa.
De asemenea, metoda este
excelenta pentru a gati legume sau oua.
Asadar, gatirea sous-vide ofera o modalitate inovatoare si eficienta de a prepara mese sanatoase si delicioase. Cu instrumentele potrivite, orice pasionat de gatit poate experimenta aceasta tehnica moderna.