Deschiderea unei gelaterii poate fi o afacere profitabila si plina de satisfactii, mai ales in zonele cu trafic turistic sau urban intens deoarece toata lumea iubeste inghetata. O cupa de inghetata delicioasa poate aduce bucurie oricui, indiferent ca este  zi racoroasa de toamna sau o zi torida de vara. Insa, pentru a transforma o idee intr-un business functional este nevoie sa indeplinesti  anumite cerinte legale si logistice.

Echipamentele esentiale pentru o gelaterie

Pentru dotarea corecta a gelateriei vei avea nevoie de anumite echipamente cheie indiferent daca vrei sa produci inghetata in locatia ta sau sa o cumperi de la un producator.

Cu sigutanta iti doresti sa ai o afacere de succes, tocmai de aceea iti recomandam sa efectuezi o cercetare amanuntita legata de echipamentele profesionale necesare si sa iti pui la punct un plan de afaceri bine gandit. Sfatul nostru este sa investesti in echipamente de ultima generatie care sa te ajute sa mentii calitatea produselor si sa reduci timpul de preparare. Calitatea produselor, retetele tale, modul de organizare si echipamentele utilizate, toate se pot transforma in metode eficiente de a-ti creste afacerea.

Iata o lista cu echipmentele de care ai nevoie pentru o gelaterie:

  • Aparate pentru inghetata de diferite capacitati
  • Masini de inghetata stradale
  • Vitrine frigorifice pentru servire
  • Congelatoare de stocare
  • Echipamente auxiliare precum mixere profesionale, cantare de precizie, chiuvete si statii de spalare, mese de lucru din inox
  • Cuve profesionale pentru inghetata
  • Linguri dozatoare pentru inghetata

De ce autorizatii ai nevoie pentru a deschide o gelaterie?

Chiar daca esti pasionat si entuziasmat de noua afacere, sa obtii autorizatiile de functionare nu este un lucru usor. Va trebui sa ai pregatite o serie de acte, sa realizezi documentatia necesara si sa parcurgi mai multe drumuri pentru a finaliza toate formalitatile. Insa daca nu doresti sa faci singur toate aceste lucruri, poti apela la o firma specializata care se va ocupa de intreg procesul mult mai rapid si intr-un mod profersionist, iar tu te vei putea concentra pe dezvoltarea propriului tau business.

  • Inregistrarea firmei

Inscriere la Registrul Comertului (SRL, PFA etc.)

Cod CAEN corespunzator: 1052 – Fabricatia inghetatei / 5610 – Restaurante, in functie de activitate

  • Autorizatiei de functionare sanitar-veterinara
  • Autorizatie de functionare de la primarie
  • Aviz de la DSP (Directia de Sanatate Publica)
  • Aviz ISU (Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta)

Alte aspecte importante

  • Este recomandat sa ai cel putin un angajat calificat in domeniul alimentatiei publice (cofetar, gelatier)
  • Este obligatoriu sa ai implementat un sistem HACCP
  • Inregistrarea marcii la OSIM si construirea unui brand puternic pot ajuta la diferentierea pe piata

Deschiderea unei gelaterii nu inseamna doar pasiune pentru deserturi, ci si multa organizare si respectare a normelor legale. Cu echipamentele potrivite si toate autorizatiile obtinute, poti pune bazele unei afaceri de succes care sa aduca zambete clientilor in fiecare zi.